A |
fetler, toplumların can ve mal güvenliğine büyük zararlar veren doğal veya insan kaynaklı olaylardır. Deprem, sel, yangın, heyelan, çığ, fırtına, kasırga, tsunami gibi afetler insanların hayatını tehdit ederken, yapı ve binaları yıkarak büyük maddi kayıplara sebep olabilmektedir. Afetler, toplumların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi ekonomik olarak da büyük kayıplara neden olabilir. Bu nedenle, afetlere karşı etkili bir mücadele yürütmek, toplumların güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu makalede, toplumların güvenliği için afet yönetiminin temel ilkeleri konusuna odaklanarak, afet yönetimi temel ilkeleri, afet yönetimi uygulama örnekleri ve toplumların afetlere hazırlıklı olması için neler yapılması gerektiği konularını ele alacağız.
DERS 01-ÖZET
A |
fet, doğal veya insan kaynaklı olayların sebep olduğu can ve mal kayıpları, çevresel bozulmalar, ekonomik kayıplar ve sosyal yıkımlar gibi sonuçları içeren felaketlerdir. Deprem, sel, yangın, tsunami, çığ, heyelan, fırtına, kasırga, çevre kirliliği, terör saldırısı gibi olaylar afet olarak nitelendirilebilir. Afetler, insanların hayatını tehdit edebilir, yapı ve binaları yıkarak büyük maddi kayıplara sebep olabilir, çevre kirliliği gibi uzun vadeli etkileri de olabilir.
Resim 1 |
Kendi imkânlarıyla baş edilen afetlere, düşük seviyeli bir afet denebilir, fakat bu imkanları baş etme durumu etmedi sürece ve destek talebinde bulunduğumuz zaman orta seviyeli bir afet denebilir, Yüksek seviyeli ise ne kendi imkânlarıyla ne de komşuların imkanlarıyla baş etme kabiliyeti olmadığınca yüksek seviyeli afet denir. Pazarcık merkezli 06 Şubat 2023 M7.9 Kahraman Maraş Depremi gibi uluslarası yardım çağrı yapılması söz konusu zorunlu olmuştu.
D |
eprem öncesinde yapılan her çalışmaya risk azaltıcı çalışması denir ve hayata
kalma potansiyelimizi artıyor, bu bakımdan bazı önlemleri alarak güvenliğimizi
arttırmış oluyoruz, dolaysıyla belirleyeceğimiz 4 adımlı önlemleri alınarak hayatda kalma şansımızı artmış oluyoruz.
Resim 2 |
DERS 03-ÖZET:
İ |
kinci adım, hazırlıklı olma, deprem çantasının hazırlaması oldukça önemli. Bu
tür hazırlıkların deprem öncesi yapılmasının gerekli olmasının farkında varmalıyız. Tabii bu önlemler ve hazırlıkların binanın çökme ihtimali olmadığı zaman güvenli
olacağını bilmek gerekir.
Resim 3 |
DERS 04-ÖZET:
Ü |
çüncü adım emniyette kalma, bilinç ve süreli tatbikat yapma, bu süreçle hem
deprem öncesi bilgi sahip olma ve deprem esnasında uygulaması gereken
eylemlerin söz konusu. Kaldığımız bölgede toplama alanları hakkında bilgi sahibi olma ve
aile üyelerini bilinçlendirme ve tatbikat yapılmasına özen gösterme çünkü deprem
esnasında oluşan kurku, panik, telaş vb. gibi eylemler, insanı o an ne
yapılmasın unutkanlığı yaşanabilir bunun için önceden hazırlıklı olunması oldukça
önem kazanır. Örneğin bir anne kendi hayatını kurtarmak için sarsıntıdan esnasında
evin dışın kedisini atarken, bebeğini evin içinde bırakabilir veya kalabalıkta aile
üyelerin dağılabilir. Özelikle çocuklar kaybolabilirler. Bu tür olayları büyük bir depremde yaşanmamak için önceden bilgi sahibi olmalıyız.
Resim 4 |
DERS 05-ÖZET
D |
ördüncü adım saklı para bulunması. Depremden sonra birçok hizmet erişimi
sekteye uğrar ve banka, ATM gibi hizmet erişimi olmamakla birlikte kısıtlıda
oluyor. Oluşan Afet sürecinde ayakta durabilmemiz için, erişebileceğimiz bir mekanda bir
miktar para saklanmasını yararlı olacak.
SONUÇ
A |
fetler, toplumların hayatını ve mal varlığını tehdit eden doğal veya insan kaynaklı olaylardır. Bu nedenle, afet yönetimi konusu, toplumların güvenliği açısından son derece önemlidir. Afet yönetimi, afetlere hazırlık, müdahale, iyileştirme ve risk azaltma süreçlerini kapsayan bir dizi faaliyetten oluşur. Toplumların afetlere hazırlıklı olması için, evde eşyaları sabitleme, acil durum çantası hazırlama, acil durum planı yapma ve afet tatbikatlarına katılma gibi önlemler alınabilir. Bunların yanı sıra, afet yönetimi sürecinde toplumların, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların birlikte çalışması da son derece önemlidir. Böylece, afetlerin etkileri en aza indirilebilir ve toplumların güvenliği sağlanabilir.
Anahtar kelimeler: deprem, Acil Durum Çantası, Farkındalık,AFAD, Jeofizik
Kaynakça
Resim1:https://disastermanagementbasicprinciples.blogspot.com/p/ders-01-afet-yonetimi-ilkeleri_21.html
Resim 2: http://www.quakecentre.co.nz/
Research/Research-register/Seismic-Loss-Assessment-NonStructural-Components-Contents-__I.3772alttaki
Resim 4: https://twitter.com/Kizilay/status/1367898520519315459/photo/1
Resim 5: https://www.ahaber.com.tr/yasam/2023/03/18/adanada-kiraya-5-kat-zam-yapmisti-fahis-artis-yapan-ev-sahibi-adliyeye-sevk-edildi
No comments:
Post a Comment